Projecten - Hertel isoleert stoommachines in het Woudagemaal

Hertel heeft het isolatiemateriaal van twee stoommachines, evenals het leidingwerk, van het IR. D.F. Woudagemaal in het Friese Lemmer verwijderd en hier nieuw isolatiemateriaal aangebracht. "Een uitdagend opdracht in verband met de strakke planning."

Het Ir. D.F. Woudagemaal uit 1920 is het grootste werkende stoomgemaal ter wereld. Het is eigendom van Wetterskip Fryslân en zorgt bij een hoge waterstand nog steeds voor droge voeten in Friesland. In 1998 is het uitstekend onderhouden monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Hertel voerde vorig jaar isolatiewerkzaamheden aan één stoommachine en het leidingwerk uit. “Dat is de opdrachtgever goed bevallen en daarom zijn wij opnieuw ingeschakeld. Van april tot en met augustus in 2016 waren de twee andere stoommachines, evenals het leidingwerk, aan de beurt”, vertelt Lap. “In 2017 zijn de vierde en laatste stoommachine .”

Asbest

Voor de aanvang van de werkzaamheden waren Hertel en de opdrachtgever op de hoogte dat er asbest aanwezig was rond de leidingen. “Daarom hebben wij eerst zo’n 100 kubieke meter steigers gebouwd en vervolgens alle beplatingen van het leidingwerk genummerd”, vertelt Lap. “Toen heeft de asbestsaneerder de beplatingen, evenals het asbest, verwijderd. Daarna hebben wij  de leidingen geïsoleerd en de beplatingen teruggeplaatst.” Het Woudagemaal was tijdens de werkzaamheden geopend voor bezoekers. Daarom zette Hertel een tent op rond twee stoommachines en installeerden wij tevens een tv. Lap: “Bezoekers konden zo een video bekijken waarin de werking van het stoomgemaal werd uitgelegd.”

Strakke planning

De werkzaamheden vereisten verder een strakke planning omdat het stoomgemaal in de zomer uit bedrijf is, maar in september weer stand by moest staan. “Wij hebben dus onder grote tijdsdruk gewerkt om ervoor te zorgen dat de Friezen bij hoge waterstanden droge voeten houden. Toch hebben zich geen incidenten voorgedaan. Bovendien ben ik er met het team ontzettend trots op dat Hertel een bijdrage heeft mogen leveren aan dit belangrijke industriële erfgoed”, benadrukt Lap.

Vragen of meer info?

Neem contact op
Markt:
Utilities

Services:
Asbestverwijdering, Steigerbouw, Thermische-isolatie

Regio:
Lemmer

Activiteit:
Isolatie, steigerbouw en abestverwijdering

Periode:
2016 en 2017